15December2017

NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATION IN SPECIAL CONSULTATIVE STATUS WITH THE ECONOMIC AND SOCIAL COUNCIL OF THE UNITED NATIONS

sayfo1915.png

Sayfo: De vergeten genocide

De Holocaust, de genocide in Rwanda en de Armeense genocide... De geschiedenisboeken staan vol met vreselijke verhalen over massamoorden in diverse landen - ver weg en dichtbij. Deze maand is het honderd jaar geleden dat het Aramese volk door een genocide van Turkse zijde op een haar na werd uitgeroeid. Tijdens deze volkerenmoord in 1915, die vaak ten onrechte wordt verward met de Armeense genocide, werd bijna 70 procent van de Arameeërs meedogenloos vermoord.2Doc - Sayfo de vergeten genocide4

 Voor de EO-documentaire 'Sayfo: een vergeten genocide' verdiepten filmmakers Hans Busstra en Joris Postema zich in de geschiedenis van dit christelijke volk. Ze spraken met diverse Arameeërs die hun herinneringen aan de verschrikkelijke moordpartij delen om zo de geschiedenis van het eeuwenoude volk levend te houden. Het resultaat is een ontroerend en zorgwekkend portret van een belangrijk volk dat dreigt te verdwijnen.

Drager van het christelijk geloof
Het Aramese volk is een volk zonder staat. De Arameeërs moesten overleven te midden van strijdende grootmachten. Toch drukte het inmiddels 3000 jaar oude volk als minderheid een grote stempel op de taal en cultuur in het Midden Oosten. De Aramese taal werd gesproken door Jezus en Zijn generatiegenoten en het Aramese volk was eeuwenlang de drager van het christelijk geloof in het Midden Oosten. In 1915 - door de Arameeërs betekenisvol 'ie shato du Sayfo' (het jaar van de zwaard) genoemd - werd het oude christelijke volk echter op gruwelijke wijze vernietigd. Deze Aramese genocide is bij veel mensen onbekend. Het verhaal over de gruwelijkheden die zich honderd jaar geleden afspeelden, is verwaarloosd.

Strijd voor erkenning
Sinds de genocide leeft het volk voor een belangrijk deel in ballingschap. Een groot deel van de Arameeërs leeft in Nederland en Zweden, waar zij strijden voor erkenning. De officieuze president van het landloze volk, Johny Messo, zet zich onvermoeibaar in voor zijn volk en reist de wereld rond om de belangen van zijn volk onder de aandacht te brengen. Zijn volksgenoten strijden in het geweld van IS en anderen in het Midden-Oosten (onder andere Zuidoost-Turkije) om het hoofd boven water te houden.

In het indrukwekkende portret over een bijna vergeten volk spreken Johny Messo en andere Arameeërs over de heftige geschiedenis en de zorgwekkende toekomst van hun volk en cultuur.

Minimale aanpassingen daargelaten, de bovenstaande samenvatting en de onderstaande foto's zijn dankbaar ontleend aan de EO website

 


 

ENKELE FOTO'S UIT DE FILM

2Doc - Sayfo de vergeten genocide

Gütersloh, Germany

2Doc - Sayfo de vergeten genocide3

Village in Tur-Abdin, Southeast Turkey

2Doc - Sayfo de vergeten genocide2

Hengelo, the Netherlands

2Doc - Sayfo de vergeten genocide5

Village in Tur-Abdin, Southeast Turkey

2Doc - Sayfo de vergeten genocide4

Gütersloh, Germany

2Doc - Sayfo de vergeten genocide7

Village in Tur-Abdin, Southeast Turkey

2Doc - Sayfo de vergeten genocide6

Stockholm, Sweden

2Doc - Sayfo de vergeten genocide8

Berlin, Germany
Meeting German Foreign Minister, Syriac Orthodox Patriarch, WCA and Federation of Arameans in Germany
(last named WCA Member Federation organized this historic meeting) 

 

 

Newsletter

Please enter your e-mail address in order to receive the latest WCA news!